• slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 0   0
EURO 0   0
       
Özlü Sözler
Bir mıh bir nalı, bir nal bir atı, bir at bir askeri, bir asker bir orduyu, bir ordu bir devleti kurtarır.
Son Ziyaretçi Yorumları
ALİ RIZA YILMAZTÜRK
Zonguldak Gökçebey ilçesinde ikamet etmekteyim.Bende Baraklı köyünden İhsan Temiz'inEdirne'de askerlik görevi sırasında Meriç nehrine girip boğulan,Gökçebey ilçesi Dağdemirciler köyünden Kadir Kütükcü için yazdığı ağıt destan var.Bu destranı yazan İhsan Temiz ile telefonla da olsa görüşmek istiyorum.Yardımcı olursanız çok sevinirim.Saygılarımla..

Arif AKIN
Hayırlı akşamlar. Ah vah tüh diyerek başlamak yerinde olacaktır, hatta cup diye oturacaktır. Dernek yerinin alımı için, tüm üyelerimiz verdiği sözün arkasında dursalar idi; şimdi ekstradan 5000 TL. Daha ödemek zorunda kalmayacaktık. Belki 2000 tl. Öderdik, hepsi bu kadar. Malesef böyle aksi, terse çalışan üyelerimiz yüzünden 5000 TL daha ödeyeceğiz. Ne desek boş, canları sağolsun.

Murat ÖNDER
Hayırlı uğurlu olsun.allahim utandırmasın inşallah..


Tüm ziyaretçi yorumları için tıklayınız.
Reklam
İlçemiz Hakkında


Taşova, Amasya ilinin 4. büyük ilçesidir. Taşova İlçesi, Türkiye'nin Orta Karadeniz Bölümünde yer almaktadır.

 

İLÇENİN  GENEL OLARAK TANITILMASI

 

            TARİHİ VE COĞRAFİ  YAPISI :

 

Tarihi  :

Taşova ilçesi, tarih boyunca çok çeşitli uygarlıkların yaşadığı bir yöre olmuştur. İlçede  M.Ö. 5000 yılına ait  yerleşim alanlarının kalıntılarına  rastlanılmaktadır. Amasya ve Alpaslan Müzelerinde muhafaza edilmekte olan  Roma-Helenistik devirleri ile  Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çok sayıdaki  tarihi  belge ve bulgular bunun en önemli  göstergeleridir. Buna rağmen geçmiş  uygarlıklara  ait tarihi eserlerin büyük bir bölümü gelişigüzel olarak yapılan kaçak kazılar sonucu  yok edilmiştir.

Bölge, uzun süre Hititler, Frigyalılar, Kimmerler, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve daha sonra da  Selçuklular ve Osmanlıların  hakimiyeti altında kalmıştır.

İlçenin çekirdeğini oluşturan  “Yemişenbükü” köyünün ise  Anadolu’ya gelen Türk Boylarına ait Küçük bir aşiret tarafından kurulduğu  bilinmektedir. “Taşova” adını ise Destek, Uluköy, Esençay, Tekke ve Yeşilırmak  vadisinin oluşturduğu verimli sahadan  almıştır.

Taşova, 1923  yılından 1944 yılına  kadar Tokat ili Erbaa ilçesine bağlı iken  Bakanlar Kurulunun 04.08.1944 gün ve 4448 sayılı kararı ile bağımsız bir ilçe olmuş, 1953 yılında Tokat  ilinden ayrılarak Amasya’ya bağlanmıştır.

         

 

   Coğrafi durumu :

Taşova İlçemiz 40° 46 36 kuzey enlemi ile 36° 13 12 doğu boylamı üzerinde bulunmaktadır. İlçemizin doğusunda Tokat İlinin Erbaa İlçesi, batısında Amasya İli, kuzeyinde Samsun İlinin Asarcık İlçesi, kuzeydoğusunda Ayvacık İlçesi, kuzey batısında Ladik İlçesi ile güneyinde Tokat İlinin Turhal İlçesi bulunmakta olup, İle uzaklığı 50 Km. dir. Rakım 230 m dir. En düşük rakım Karlık Deresinin Yeşilırmak ile birleştiği yerde 170 m. En yüksek rakım Esençay Köyünün Güneyinde bulunan Cami Tepesi 1956 m. dir.

 

 

Arazi

İlçenin toplam Yüzölçümü  (1.051 Km²) 1.051.000 Dakar’dır. Bunun 392.120 Da. alanı tarım arazisi, 519.540 Da.  alanı orman ve fundalık, 62.210 Da. alanı çayır , mera ve yayla alanı, 77.130 Da. Alanı ise  tarım dışı ( bataklık , yerleşim birimleri, su yüzeyleri, kayalık vs).  Tarım arazilerinin 127.260 Da’lık kısmında   sulu tarım yapılmaktadır.

 

En önemli dağları, batıda  Engüles, kuzeydoğuda  Canik, güneyde Boğalı (1950 m.) ve kuzey batıda  Akdağ (2050 m.) dır.

 

Yeşilırmak vadisi boyunca uzanan özellikle ırmağın ilçe merkezinden Kelkit çayı ile birleştiği yere kadar olan alan bölge (yaklaşık 4.000 da.) rakımın düşüklüğü ve arazinin verimliliği açısından küçük Çukurova niteliğindedir.

 

İlçenin en önemli akarsuyu İlçe merkezinden geçen "Yeşilırmak “tır. Bunun yanısıra Yeşilırmak’ı besleyen Akınoğlu, Boraboy, Destek ve Dutluk çayları ile Erbaa sınırları içinde Yeşilırmak’a karışan Esençay çayı mevcut olup, En önemli gölü “ Boraboy Gölü”dür.

 

Bir krater gölü olan 1.050 m. rakımlı  Boraboy Gölü’nün uzunluğu 900 m., eni 250 m., derinliği ise 30 m.dir. Ayrıca Esençay Köyünün  Şahin Yaylasında Amasya İl Özel İdaresi işbirliği ile yapılan turistik ve sulama amaçlı uzunluğu 200 m, genişliği 80 m ve derinliği 12 m olan suni göl ile Uluköy kasabası, Kırkharman ve Kızgüldüren köylerinde sulama göletleri mevcuttur.

 

 

İklim ve Bitki Örtüsü   :

İlçede geçiş bölgesi iklimi  (Mikro klima)  egemendir. Genellikle ılıman olan iklim, bazen Karadeniz, bazen de İç Anadolu’nun  karasal iklim niteliğini gösterir.

Yazları kurak ve sıcak, kışları ilçe merkezinde  ılık ve yağışlı, yüksek kesimlerde soğuk ve yağışlı olarak geçer. En yüksek sıcaklık 40.2 C. ve  en düşük sıcaklık ise 7.7 C°. dir.

          

   Bitki örtüsü ise genellikle kayın, meşe, karaağaç  ve  çeşitli  çamların bulunduğu ormanlardan oluşur.

 

NÜFUS        :

İlçe genel nüfusu 31.508 olup, Merkez 11.098  köylerimizde yaşayan nüfus 20.410 olup, Toplam nüfusa göre km2’ ye 29 kişi düşmektedir.

Başkan'ın Mesajı

Değerli Kardeşlerim,hemşehrilerim; Özbaraklı kasabası Yardımlaşma ve Dayanışma Kültür ve Egitim Derneğimiz 2010 yılında faaliyetlerine başlamış, merkezi İstanbul'da olan bir köy derneğidir. Köy Derneği olmasına karşılık, kurumsal yapısı ve üye sayısı ile birçok İlçe hatta İl derneğinden daha güçlü bir yapıya sahiptir. Dernekçilik gerçekten de meşakkatli bir iştir, kurmak kolaydır ama yaşatmak büyük özveri istemektedir. Bu sebeple derneğin faaliyetlerinin aksamadan bugünlere ulaşmasına katkı sağlayan tüm geçmiş yönetim kurulu başkanlarına, yönetim ve denetim kurulu üyelerine şükranlarımı sunuyor ahirete intikal edenleri de Rahmetle anıyorum. Yöneticiler kadar üyeler de derneğin vazgeçilmezidir. Üye olmazsa derneğe, dernekçiliğe çok da fazla ihtiyaç kalmamaktadır. Ancak üyeler varsa yapılan faaliyetlerin bir anlamı bulunmaktadır. Derneğin üyelere, üyelerin de derneğe karşı sorumlulukları bulunmaktadır. Derneğimizin, önümüzdeki yıllarda daha geniş bütçelerle, daha etkin çalışan bir dernek hüviyetini kazanması için hepimiz, yönetim, denetim ve tüm üyelerimizle birlik beraberlik içinde çalışacağımıza inanıyoruz. Önemli olan derneğimize gerçekten kurumsal bir kimlik kazandırabilmektir. Amacı Köylülerimize ,Üyelerimize ve Vatandaşlarımıza hizmet olan bir yapıyı BİRLİK VE BERABERLİK çatısı altında oluşturmaktır Bu manada şeffaf, güvenilir bir yönetim anlayışıyla faaliyet gösteren örnek bir dernek olabilmek için bütün hemşerilerimizin destek ve yapıcı eleştirileri dernek yönetimlerinin önünde ışık olacaktır. Değerli dostlar; bunun için derneğimize olan destekleriniz kadar önemli olan bir diğer hususta şudur: Dernek yönetimlerini denetlemeniz ve sorgulamanızdır. Sayın Üyemiz; Lütfen derneğimize üyelik için Özbaraklı'lı hemşerilerimizi teşvik edelim. Her zaman her ortamda incitici, kırıcı, dışlayıcı söz ve davranışlardan kaçınalım. Her ne sebeple olursa olsun ayrımcılık bizlere yakışmaz. İnsanların hatalarını büyütmek, kınamak birlik beraberliğe katkı yapmaz. Aksine bizleri birlik beraberlekten uzaklaştırır. . Yaşam koşullarının her geçen gün biraz daha ağırlaşmakta olduğu günümüzde, zorlukların ve sıkıntıların ortadan kaldırılması için hepimiz arasındaki dayanışmanın zorunlu olduğu kanaatindeyim, sizlerde böyle düşündüğünüz için bu gün burada birlikteyiz. Özbaraklı Dernek Başkanı:HÜSEYİN BAYAR

Aidat Borcu Sorgulama
Duyurular

AİDATLAR AYLIK 70,  YILLIK 840 TL OLMUŞTUR.


ÜYE OLMAYANLARA DÜĞÜN VE CENAZE MESAJI ATILMAYACAKTIR. PARASI İLEDE ATILMAYACAKTIR.


Sayın Üyelerimiz derneğimize katkılarınızı bekliyoruz.


Amasya Hava Durumu

Amasya Taşova Özbaraklı Köyü Derneği

© Copyright 2022  V4.2 Tüm Hakları Saklıdır. | Dernek Sitesi | Köy Sitesi


Top